CK Rekrea Slovensko Tuzemská dovolená Štúrovo Podhájska Velký Meder Bešeňová Senec Patince Termální koupaliště

Pobyty s podporou 4 000 Kč v Mariánských Lázních.

Důl Michal v Ostravě

(Národní památka v oblasti Beskydy a severní Morava)

Navštivte národní kulturní památku Důl Michal se zachovalým komplexem budov a poznejte blíže prostředí havířů.

Strojovna Dolu Michal

Při návštěvě černouhelného Dolu Michal máte jedinečnou možnost prohlédnout si povrchové budovy z let 1912–1915 s původní strojovnou. Vybrat si můžete celkem ze čtyř zajímavých prohlídkových okruhů.

V prvním okruhu „cesta havíře do práce“ projdete stejnou trasu, kterou musel havíř absolvovat před sfáráním do dolu a kde dostával potřebné vybavení. Procházet budete přes řetízkovou šatnu, kde se doslova zastavil čas až do těžní budovy, kde havíři nastupovali do těžních klecí.

Druhý okruh „cesta havíře do práce a zázemí“ obsahuje jednotlivá místa, kterými havíř musel projít a kde dostal vybavení a výstroj. Projdete řetízkovou šatnou, administrativní budovou až do těžní budovy odkud dále prohlídka pokračuje strojovnou s původními elektrickými stroji z let 1912–1915 a kotelnou s parním strojem z roku 1893.

Třetí okruh nabízí venkovní prohlídku areálu a samotných budov štoly, rozvodny nebo herny, kde se na chvíli můžete vrátit do dětských let a vyzkoušet si sestavení různých modelů ze stavebnice Merkur.

Důl Michal nabízí také noční prohlídku v mimořádných termínech, při které dostanete vybavení opravdového havíře a při světle havířské lampy navštívíte těžní budovu a strojovnu.

Za zmínku stojí také výstavy a akce konané v jedinečných prostorách Dolu Michal.

Více informací: www.dul-michal.cz